Το µέγεθός της είναι µόλις 3-4 χιλιοστά, γεννά 7-10 αυγά την ηµέρα και ζει περίπου έναν µήνα. Σε αυτή τη σύντοµη παρασιτική ζωή της, προκαλεί από απλή φαγούρα µέχρι χαµηλό πυρετό, συνήθως σε νήπια και µικρά παιδιά, και σπανιότερα σε µωρά και σε ενήλικες. Μας πίνει κυριολεκτικά το αίµα και δεν εγκαταλείπει εύκολα το «σπιτικό» της. Τα αυγά και οι κόνιδες παραµένουν στο τριχωτό της κεφαλής και αποµακρύνονται καθώς µεγαλώνουν οι τρίχες. Οι κόνιδες, όταν εντοπίζονται σε απόσταση µεγαλύτερη ενός εκατοστού από το τριχωτό, δεν µπορούν να προκαλέσουν λοίµωξη. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιµώξεων της Αµερικής (CDC) έχει αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι ενεργός λοίµωξη από ψείρες µπορεί να προκληθεί από την εύρεση πολλών (και όχι 2-3) αυγών ακόµη και σε απόσταση 6,5 εκατοστών της τρίχας από τη ρίζα.

Συµβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες
«Πρέπει να το ’χει η κούτρα σου να κατεβάζει ψείρες» λέει η γνωστή παροιµία, αλλά οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις. Αυτά τα «κοινωνικά» έντοµα αγαπούν τα σχολεία και τις κατασκηνώσεις, εκεί δηλαδή όπου τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή µεταξύ τους. Όταν µάλιστα κάνουν την εµφάνισή τους σε ένα σχολείο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντοµα θα εξαπλωθούν σε όλα τα κεφάλια. Το παιδί ξύνεται κυρίως στην περιοχή κοντά στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά, σε σηµείο που µπορεί να προκληθούν δερµατικές βλάβες. Το χτένισµα µε το ειδικό χτενάκι θα τις φέρει στην επιφάνεια και θα βοηθήσει στην αποµάκρυνσή τους.

Πρόληψη
Μαζέψτε τα µακριά µαλλιά (οι ψείρες δεν πετούν, αλλά «περπατούν» από τρίχα σε τρίχα).
Ψεκάστε με το σπρέι Ηλιοδώρα μία φορά την εβδομάδα
τα μαλλιά και καλύψτε τα με μια νάυλον σακούλα
ή με μια πετσέτα ή με ένα σκουφάκι του ντους για
περίπου μισή με μία ώρα. Δώστε έμφαση στα σημεία πίσω
από τα αυτιά και στη ρίζα του λαιμού. Λουστείτε κανονικά.

Αντιµετώπιση
Επαναλάβετε την διαδικασία της πρόληψης.
Αυτό το "μούλιασμα" θα μαλακώσει την κόλλα με την
οποία κολλάνε οι ψείρες και τα αυγά στην τρίχα και θα
επιτρέψει την ευκολότερη αφαίρεση τους με το ειδικό χτενάκι.
Αφού αφαιρέσετε τις ψείρες και τα αυγά λουστείτε κανονικά, όμως καλό θα ήταν να επαναλάβετε την διαδικασία
καθημερινά για τουλάχιστον επτά ημέρες (τόσο χρειάζονται τα
αυγά για να εκκολαφθούν), μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν
υπάρχουν πλέον αυγά ή ψείρες και το χτενάκι ν' αρχίσει να βγαίνει καθαρό.

Οι µέθοδοι αυτές είναι αποτελεσµατικές αλλά χρονοβόρες: πρέπει να επαναλαµβάνονται τουλάχιστον κάθε 3-4 ηµέρες για αρκετές εβδοµάδες.

Προσοχή! Θεραπείες που χρησιµοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο δεν πρέπει να ακολουθούνται, γιατί µπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.

Χρήσιµα:
Οι ψείρες δεν επιβιώνουν µακριά από το ανθρώπινο σώµα για περισσότερες από 48 ώρες.
Μετά τη θεραπεία, οι κόνιδες µπορεί να παραµένουν για µήνες στα µαλλιά.
Η φαγούρα στο κεφάλι πιθανόν να συνεχιστεί για µία ακόµη εβδοµάδα µετά την αποµάκρυνση των ψειρών. Το ξύσιµο µπορεί να προκαλέσει ερεθισµό του τριχωτού της κεφαλής, µε δερµατικές εκκρίσεις, πρησµένους αδένες και ελαφρύ πυρετό. Επισκεφθείτε αµέσως τον παιδίατρο!